Gehoorgang verwijden (Meatusplastiek)

Inleiding

Nauwe gehoorgangen kunnen klachten geven van ophoping van oorsmeer en/of ontstekingen van de uitwendige gehoorgang. Ook kan een nauwe gehoorgang problemen geven bij het dragen van hoorapparaten. Nauwe gehoorgangen zijn meestal aangeboren, maar met de toename van de leeftijd kan deze vernauwing toenemen. Soms is een vernauwing van de gehoorgang ontstaan na een ooroperatie.

Als de vernauwing zich aan het begin van de gehoorgang bevindt, bij de overgang oorschelp naar de gehoorgang, dan kan de vernauwing verholpen worden door een gehoorgangverwijdingsoperatie (meatusplastiek).

De ingreep

De ingreep (meatusplastiek) vindt meestal plaats onder lokale verdoving. De gehoorgang wordt verdoofd met een prik aan de buitenzijde. Dit kan even vervelend voelen, maar na het prikken voelt u geen pijn meer.

Tijdens de ingreep wordt eerst bij de ingang van de gehoorgang een klein stukje kraakbeen onder de huid verwijderd. Daarna wordt er overtollig huid en overtollig weefsel verwijderd en de huid weer teruggelegd. De huid wordt gesloten, meestal met oplosbare hechtingen, die niet meer verwijderd hoeven te worden. De littekens zijn na verloop van tijd vrijwel niet meer zichtbaar. Na de ingreep wordt er een tampon met antibiotische zalf in het oor gedaan. Het oor wordt afgedekt met een pleister. De ingreep duurt meestal 30 minuten.

Na de ingreep

De tampon met antibiotische zalf blijft een kleine week in het oor zitten. De tampon wordt op onze poli uit de gehoorgang verwijderd, dat is niet pijnlijk. De eerste twee weken is het verstandig om het oor droog te houden. U mag daarom in die periode niet zwemmen en we adviseren om maatregelen te nemen tijdens het douchen en wassen van uw haar.

Risico’s en complicaties

Er zijn nauwelijks risico’s en complicaties aan deze ingreep verbonden, maar zoals bij elke operatie kan er ook na deze ingreep een infectie optreden. Dit komt gelukkig zelden voor. Heel soms treedt er na verloop van tijd opnieuw een vernauwing van de gehoorgang op. Mocht dat gebeuren, dan kan er eventueel opnieuw geprobeerd worden de gehooringang door een zelfde ingreep wijder te maken.