Leefregels na een FESS

Inleiding

Na een neusbijholtenoperatie (FESS) is het belangrijk leefregels in acht te nemen. Hieronder worden deze puntsgewijs uitgelegd.

Spoelen

Vanaf de eerste dag na de operatie kunt u beginnen de geopereerde kant(en) van de neus te spoelen met een keukenzoutoplossing. Wij noemen dit neusverzorging. Doe dit regelmatig (6-10 keer per dag) en naar eigen behoefte.

Bij veel korstvorming, een afgesloten neus of smerig snot, wat meer; bij geringe klachten wat minder.

Pijn

Soms treedt er na de operatie (of neusverzorging) een lichte hoofdpijn op. Daartegen kunt u paracetamol innemen.
Maximaal 4 x daags 2 tabletten van 500 mg.

Snuiten

U kunt de neus tot 2 weken na de operatie beter niet snuiten, wel ophalen. U kunt anders lucht blazen op plaatsen waar geen lucht mag komen.

Niezen

U kunt door de verse operatiewond een onhoudbare niesneiging hebben, nies altijd met open mond.

Bloeding

Het kan na de operatie (of de neusverzorging) nog een beetje bloeden. Dit gaat vanzelf weer binnen een paar dagen over.

Doe dan voor de hygiëne een watje in de neus (of gebruik nog een “snor”). Vertrouwt u de hoe­veelheid en/of de duur van de bloeding niet, neem dan contact op met de poli KNO of buiten kan­tooruren met de SEH.

Medicijnen

Wanneer de operatiewond in de neus schoon genoeg is (ongeveer een week na de ingreep), wordt u waarschijnlijk geadviseerd (weer) te beginnen met een neusnevel om het slijmvlies weer tot rust te laten komen en verdere genezing te bevorderen.

Deze nevel zal ook eventuele nieuwe poliepvor­ming tegengaan.

Dieet

Er bestaan bij thuiskomst geen dieetbeperkingen. Een tijdelijke meestal kortdurende neus­bloe­ding kan echter bij te warm eten optreden, omdat dan de doorbloeding door de neus toeneemt.

Douchen/sauna

Vrijuit douchen en naar de sauna gaan, is drie weken na de operatie weer toegestaan. Tot dan kan een te warme douche een aanleiding vormen tot een meestal kortdurende neusbloeding.

Zwemmen

U kunt beter tot drie weken na de operatie niet in chloorwater zwemmen. Dit geeft irritatie van het neusslijmvlies.

Sporten

Intensief sporten kunt u beter vermijden tot drie weken na de operatie.

Complicaties

  • U heeft soms na de operatie blauwe en/of gezwollen ogen. Dit kan ontstaan wanneer het papierdunne wandje tussen neus en oog bij de operatie wordt beschadigd. Met name als hierna geperst of geniest wordt, kan er lucht met vocht vanuit het operatiegebied in de oogleden geperst worden. Door eventueel een ijskompres te gebruiken, kunt u de zwelling beperken.
  • Wanneer u na de operatie dubbelziet, moet u dit direct melden. Er zit dan bloed in de oog­kas waardoor de beweeglijkheid van één oogbol minder is.
  • Extreem zelden ontstaat door de operatie een hersenvliesontsteking, doordat een foutieve verbinding wordt gemaakt tussen neus en schedelholte met daarin de hersenen. U wordt dan nekstijf en bent daar erg ziek van.

Herstel

De klachten die de aanleiding vormen voor de neusbijholtenoperatie, zijn na de operatie mees­tal niet direct verdwenen. Vaak blijft nog geruime tijd een gevoel van neusverstopping en druk rond de ogen bestaan, dat slechts langzaam verdwijnt. Dit komt omdat het slijmvlies zich lang­zaam kan herstellen doordat ontstekingsproducten voor het eerst de neusbijholten kunnen gaan verlaten. Het duurt daarom nog enkele weken voordat de meer dan normale hoeveelheid (al of niet bloederig) vocht en/of slijm afneemt. Al deze verschijnselen behoren tot de normale reacties na deze operatie. Laat u daardoor niet verontrusten. Hoe groter en uit­ge­breider de operatie, des te langer duurt de herstelfase.

Neusverzorging op de KNO-polikliniek

Indien nodig wordt met een kijkbuisje en een zuigertje de operatiewond schoongemaakt. Houdt uw hoofd daarbij zo stil mogelijk.

Vragen

Heeft u nog vragen, overleg dan met een medewerker van het ziekenhuis. Dit kan tijdens kantooruren met de polikliniek KNO (020-6 346 212) of anders met de Spoedeisende Hulp (020-6 346 200).