Inleiding
De KNO-arts vraagt een slaaponderzoek aan naar aanleiding van de verwijzing van uw huisarts, of soms pas na het bespreken van de klachten en vermoeden op OSAS. Met een polygrafie (PG) of een uitgebreidere polysomnografie (PSG) worden verschillende onderdelen van uw slaappatroon gemeten. De slaapdiepte, de ademhaling, de zuurstof spiegel in het bloed, de beenbewegingen en lichaamshouding worden beoordeeld. HIeruit blijkt of u voldoende diep slaapt, of u snurkt, of ademstilstanden (apneu’s) heeft. In combinatie met uw verhaal bepaalt uw KNO arts of er sprake is van obstructieve slaapapneusyndroom (OSAS).
Het slaaponderzoek
U haalt de appartuur op bij de poli neurologie, route 35.
PG
U bent gekleed in een shirt (schouders bedekt) waarin u die nacht thuis ook slaapt. Een laborant bevestigt ademhalingsbanden om uw borst en buik, een meter aan uw vinger en een sensor voor uw neus en mond. Na het bevestigen van de apparatuur kunt u geen kleding meer over uw hoofd aantrekken, u kunt wel een vest of jas aandoen.
U slaapt thuis in uw eigen, normale slaapomgeving. De appartuur start en beeindigt automatisch de meting, tussen 22u – 07u. De ochtend na de meting verwijdert u zelf alle sensoren en brengt u het apparaat tussen 08.00-09.00 uur terug! Wij verzoeken u om zorgvuldig met de apparatuur om te gaan en deze in goede staat weer in te leveren. Na de analyse van de data van het slaaponderzoek krijgt u een afspraak met de KNO-arts om de uitslag te bespreken.
PSG
U bent gekleed in een shirt (schouders bedekt) waarin u die nacht thuis ook slaapt. Behalve de bovengenoemde sensoren en banden krijgt u ook elektroden op uw gezicht en op uw hoofd bevestigd. Na het bevestigen van de apparatuur kunt u geen kleding meer over uw hoofd aantrekken, u kunt wel een vest of jas aandoen.
Kom met schoon en droog haar komen (geen lak of gel) en geen creme op uw huid smeren
U slaapt thuis in uw eigen, normale slaapomgeving. De appartuur start en beeindigt automatisch de meting, tussen 22u – 07u. De ochtend na de meting verwijdert u zelf alle sensoren en brengt u het apparaat om 08.15 uur op de KNF afdeling alwaar alle sensoren weer verwijderd worden en u na ongeveer een kwartier weer naar huis kunt. Na de analyse van de data van het slaaponderzoek krijgt u een afspraak met de KNO-arts om de uitslag te bespreken.
Voor beide onderzoeken raden wij u aan indien mogelijk, met de auto naar het ziekenhuis te komen. De middag – avond van het onderzoek bent u thuis, u gaat niet nog werken, naar een feest, bioscoop of iets dergelijks.
De apparatuur brent u terug bij afdeling KNF, route 37. Indien u de apparatuur niet retourneert zullen de hieruit voortvloeiende kosten op u worden verhaalt.
Apneu-hypopneu-index (AHI)
Voor de diagnose OSAS zijn uw klachten overdag en de zogenoemde AHI-waarde van belang. Het resultaat van het slaaponderzoek wordt uitgedrukt in het aantal apneu’s of sterk verminderde ademhalingen (hypopneus) die per uur voorkomen. Dit noemen we de apneu-hypopneu index (AHI).
Betekenis AHI
De hoogte van de AHI-waarde zegt iets over de ernst van de OSAS
|
AHI: 5-15 en klachten |
|
AHi: 15-30 en klachten |
|
AHI: >30 en klachten |